COPD
Bij COPD zijn uw chronisch longen beschadigd. Ademen is moeilijker en u heeft minder energie. De afkorting COPD staat voor
Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte).
Als u COPD heeft ademt u moeilijker omdat uw longen beschadigd zijn. U heeft minder zuurstof. Daardoor kunnen normale dingen lastig zijn. Zoals traplopen, boodschappen doen of aankleden. Uw longen kunnen niet voldoende zorgen voor een goede ademhaling.
COPD is een verzamelnaam voor:
- Chronische bronchitis
Bij chronische bronchitis zijn uw bronchiën steeds ontstoken. De bronchiën zijn de vertakkingen van uw luchtpijp naar uw longen. Daardoor maakt uw lichaam meer slijm aan en is ademhalen lastiger. - Longemfyseem
Bij longemfyseem of emfyseem gaan er langzaam longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in uw bloed komt. En dat u afvalstoffen weer kunt uitademen. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt. Hierdoor kunt u het benauwd krijgen.
Heel vaak is roken de oorzaak van COPD. Maar het kan ook komen door een erfelijke ziekte of moeilijk te behandelen astma. De meeste mensen krijgen pas na hun veertigste COPD. Bijna altijd is roken de oorzaak. Roken of meeroken beschadigt de longen ernstig. Daardoor kunnen longziekten zich gemakkelijker ontwikkelen.
Andere oorzaken van COPD:
- astma, longontsteking en andere longziekten;
- erfelijke ziekten;
- schadelijke stoffen, zoals houtstof, lijm en verfdampen;
- luchtvervuiling, bijvoorbeeld door fijnstof.
Controle
Het kan zijn dat u nu weinig klachten heeft. Daarom lijkt een controle misschien niet nodig. Toch is het belangrijk dat wij uw medicijnen en longfunctie regelmatig beoordelen. Deskundige huisartsen en longartsen hebben vastgesteld hoe vaak dat nodig is.
Wij roepen u 1-2 x per jaar op voor een controle afspraak. Wij doen dit in het kader van Ketenzorg COPD. Hierbij worden samenwerkingsafspraken gemaakt tussen verschillende zorgverleners (huisarts, diëtist, longarts en fysiotherapeut) om volgens een vast zorgprotocol patiënten met longklachten te behandelen en op die manier de zorg te optimaliseren.
Longfunctieonderzoek
Bij dit onderzoek worden blaastesten uitgevoerd om na te gaan of u een luchtwegvernauwing heeft. Dit gaat als volgt: u ademt door uw mond via een kokertje dat is verbonden met een meetapparaat. Aan het begin van de test wordt u gevraagd een aantal keren rustig in- en uit te ademen. Daarna ademt u zo diep mogelijk in, om vervolgens, zo krachtig mogelijk, hard uit te blazen. Aansluitend krijgt u een luchtwegverwijdend medicijn om in te ademen. Na ongeveer 15 minuten wordt bovenstaande blaastest herhaald om na te gaan of uw longfunctie door dit medicijn is verbeterd (reversibiliteit).
Meenemen
Voor het onderzoek dient u het volgende mee te nemen:
- alle longmedicijnen en inhalatoren die u gebruikt.
Voorbereiden
Een goede voorbereiding op het longfunctieonderzoek is van belang om betrouwbare resultaten van het onderzoek te krijgen. Wij verzoeken u daarom één uur voorafgaand aan het onderzoek niet te roken. Uw longmedicatie kunt u volgens het voorschrift van uw huisarts inhaleren.