Diabetes Mellitus
Voor patiënten met Diabetes Mellitus (DM) is het zorgprogramma DM ontwikkeld. In het zorgprogramma werken zorgverleners samen om de zorg aan diabetes patiënten gestructureerd aan te bieden, zodat u op tijd gecontroleerd wordt en wij u de beste zorg kunnen bieden om verdere complicaties te voorkomen.
U wordt vier keer per jaar opgeroepen voor de controle van de bloedsuikerwaarden, cholesterolgehalte en uw bloeddruk. Er is aandacht voor voeding, bewegen, niet roken en medicijngebruik. In een individueel zorgplan stelt u samen met een vast aanspreekpersoon (praktijkondersteuner of -verpleegkundige) uw persoonlijke doelen vast. Denk bijvoorbeeld aan 2 kilo afvallen of elke dag op de fiets boodschappen doen.
Driemaandelijkse controle
De driemaandelijkse controle wordt door de physician assistant of de praktijkondersteuner gedaan. Daarbij komen de volgende vragen aan de orde:
- hoe voelt u zich in het algemeen?
- heeft u verschijnselen gehad die op een te laag glucosegehalte kunnen wijzen (zoals honger, zweten, hartkloppingen, beven of verwardheid?) Of verschijnselen die op een te hoog glucosegehalte kunnen wijzen (zoals veel dorst, veel plassen, moeheid)?
- heeft u vragen over uw voeding of dieet? Hoe gaat het met uw gewicht en het bewegen?
- heeft u vragen over uw medicijnen?
Metingen:
- de uitslagen van uw bloedonderzoek worden met u besproken;
- u wordt gewogen. Als u te zwaar bent, kan afvallen helpen de bloedsuiker te verlagen;
- als u medicijnen tegen hoge bloeddruk gebruikt, wordt uw bloeddruk gemeten.
Jaarlijkse controle
De jaarlijkse controle wordt door de physician assistant gedaan. Daarbij wordt extra aandacht besteed aan klachten die bij diabetespatiënten vaak voorkomen. Naast de punten van de driemaandelijkse controle komt het onderstaande aan de orde.
U kunt deze punten even nalopen voor u op controle komt.
- Zijn er problemen met het zien zoals wazig zien of dubbel zien? Jaarlijks of tweejaarlijks krijgt u een verwijzing voor controle door de oogarts/optometrist.
- Zijn er problemen zoals pijn op de borst, benauwdheid of minder uithoudingsvermogen?
- Heeft u last van opgezette benen of pijn in uw benen bij het lopen?
- Heeft u pijn, tintelingen of minder gevoel in handen of voeten?
- Zijn er slecht genezende wondjes of infecties aan de voeten?
- Heeft u jeuk aan de geslachtsorganen?
- Heeft u last van erectiestoornissen of pijn bij het vrijen?
- Heeft u voldoende lichaamsbeweging?Lichaamsbeweging kan helpen de bloedsuiker te verlagen. Beweging is goed voor uw bloeddruk en uw lichaamsgewicht, en helpt de kans op hart- en vaatziekten te verminderen.
- Lukt het om te stoppen met roken?Diabetes en roken vergroten de kans op hart- en vaatziekten. Door te stoppen met roken kunt u deze kans sterk verminderen.
- Beperkt u het gebruik van alcohol?
Metingen
- Uw bloeddruk wordt gemeten. Behandeling van een te hoge bloeddruk kan helpen de kans op hart- en vaatziekten te verminderen.
- De uitslag van uw bloedonderzoek wordt met u besproken. Uw bloed wordt onderzocht op glucose, cholesterol en kreatinine. Als u diabetes heeft en uw cholesterol is te hoog, heeft u meer kans op hart- en vaatziekten. Daarom krijgt u voedingsadviezen en medicijnen om uw cholesterol te verlagen. Kreatinine wordt gemeten om te controleren of de nieren goed werken.
- De plas (urine) wordt gecontroleerd op eiwit. Eiwit in de urine kan wijzen op beginnende beschadiging van de nieren.
- Uw voeten worden onderzocht.
Hou u er rekening mee dat uw afspraak per keer 40 – 60 minuten zal duren.
Het is belangrijk dat u tijdig uw labonderzoek ondergaat, zodat de resultaten ook beschikbaar zijn op de dag van uw jaarcontrole/kwartaalcontrole. Mocht u om welke redenen dan ook niet in staat zijn geweest om bloed te prikken, dan is het aan u om tijdig uw jaarcontrole/kwartaalcontrole te verzetten.